Kelebihan umat Nabi Muhammad SAW menurut pandangan Nabi Adam As

Kelebihan umat Nabi Muhammad SAW menurut pandangan Nabi Adam As - Disebutkan bahawa Nabi Adam A.S telah berkata, "Sesungguhnya Allah s.w.t. telah memberikan kepada umat Nabi Muhammad SAW empat kemuliaan yang tidak diberikan kepadaku:

1. Taubatku hanya diterima di kota Mekah, sementara taubat umat Nabi Muhammad SAW diterima di sembarang tempat oleh Allah s.w.t.

2. Pada mulanya aku berpakaian, tetapi apabila aku berbuat durhaka kepada Allah s.w.t. maka Allah s.w.t. telah menjadikan aku telanjang. Umat Nabi Muhammad SAW membuat durhaka dengan telanjang, tetapi Allah s.w.t. memberi mereka pakaian.

3. Ketika aku telah berdurhaka kepada Allah s.w.t., maka Allah s.w.t. telah memisahkan aku dengan isteriku. Tetapi umat Nabi Muhammad SAW berbuat derhaka, Allah s.w.t. tidak memisahkan isteri mereka.

4. Memang benar aku telah derhaka kepada Allah s.w.t. dalam syurga dan aku dikeluarkan dari syurga, tetapi umat Nabi Muhammad SAW durhaka kepada Allah s.w.t. akan dimasukkan ke dalam syurga apabila mereka bertaubat kepada Allah s.w.t.
Back To Top